Frågor och svar

Frågor och svar om nano

Hur mycket är en nano?

Ordet nano kommer från grekiska och betyder dvärg eller liten. När nano används som prefix betyder det en miljarddel. Inom nanoteknik är det saker som är mellan 1 och 100 nanometer, förkortat nm, som man talar om. Atomer är mindre än en nm, molekyler och celler varierar i storlek från 1 till flera nm.

Är all nanoteknik inspirerad av Gecko-ödlan?

Nej, men mycket är bio-inspirerat, dvs inspirerat av naturen. Gecko-ödlans tår har nanometertjocka strån som gör att den kan klättra i taken. Lotusblommans blad har en ytstruktur som är nanostrukturerad, som gör att vatten och smuts rinner av. Det finns även saker som inte är nanoteknik som är bio-inspirerat, kardborreband känner du säkert till, och mycket arkitektur till exempel broar är inspirerade av skeletten hos djur.

Varför är det intressant med nano?

I nanovärlden uppstår fenomen som är intressanta att lära sig mer om och
använda i olika tillämpningar. Till exempel blir partiklarnas ytor mycket stora i förhållande till volymen. Vissa saker som vi lärt oss i skolan gäller inte längre, som Ohms lag (spänningen = strömmen x resistansen). Andra exempel är att vissa omagnetiska metaller blir magnetiska och att guld blir grönt.

Varför är det så mycket snack om nano just nu?

Nanotekniken är en naturlig utveckling inom flera teknikområden. Inom elektroniken har man gjort transistorerna mindre för att de ska bli snabbare och få plats fler, så att t ex en hemdator blir bättre. De instrument och maskiner som man tagit fram för mikroelektroniken har gjort det möjligt att studera naturens minsta beståndsdelar, till exempel Gecko-fötter, och gjort det möjligt att skapa material i nanometerstorlek. Molekyler och celler har visserligen alltid varit nanoteknik, men nu finns det möjligheter att koppla ihop biologi och elektronik.

Finns det jobb i industrin för nanotekniker, och vilken utbildning ska man välja?

Det finns det. Flera svenska storföretag annonserar att de använder nanoteknik, till exempel ABB. Men vi har frågat industrin om behoven, och de vill i första hand ha en civilingenjör med baskunskaper inom materialfysik, elektronik, kemi eller bioteknik, som sedan har specialiserat sin utbildning mot nanoteknik. Därför erbjuder KTH inte en utbildning i nanoteknik, utan sex stycken.

Är det farligt med nanoteknik?

Det beror på om man talar om saker i nanostorlek eller om en yta som är nanostrukturerad. Om det kan avges stora mängder med små partiklar är det givetvis farligt, eftersom det kan skada lungorna om man inandas partiklarna. Men nanometerstora partiklar finns redan omkring oss, till exempel i avgaser och trafikdamm, och tonerpulvret i en kopiator eller laserskrivare. En glasyta som är nanostrukturerad för att hålla sig ren avger dock inga partiklar

Varför fungerar produkterna ibland på målade ytor och konstmaterial och ibland inte?

Det beror alltid på vilka ytor det gäller. Det finns väldigt många färgsystem (PU, akryl, epoxi mm) och väldigt många olika sorters konstmaterial och plaster (PA, PC, PMMA, PE, PP, etc.), en del behandlade, en del med mineraler i. Det är därför svårt att förutsäga exakt vilka av alla ytor som Nanoflairprodukterna passar till. Man måste därför testa på ytan för att se om medlet fungerar på den.

Vad är skillnaden mellan Nanoflairbehandlingen och vanliga textil- och läderimpregneringsbehandlingar?

Kläder, tyger etc. är vanligen industriellt behandlade i samband med tillverkningen och är sedan svåra att återbehandla. Nanoflair gör det möjligt för användaren hemma att själv lägga på en skyddande yta. Nanoflairbehandlingen kan därför förnyas utan problem när effekten börjar försvinna. Även nötta kläder som skiddräkter, jackor osv. kan behandlas på nytt.

Hur fungerar egentligen denna typ av ytbehandling?

Vad vi har är ett gelsystem där lösningsmedlet (vatten, etanol) försvinner efter behandlingen och gelen blir mera koncentrerad. Då bildas strukturer i storleksordning 1-100 nanometer som fäster på den behandlade ytan som får ett skikt som bara är några nanometer tjockt.

Blir tyg och textilier efter denna behandling verkligen självrengörande?

Nej det blir de inte. Strukturen på tyg gör att detta inte är möjligt. Med Nanoflair Läder & Textil behandlas fibrerna så att inte vätska tränger in dem utan stöts bort. Rengöringen blir sedan avsevärt enklare och resultatet blir betydligt bättre. Följaktligen går det också åt mindre rengöringsmedel när man sen rengör dem.

Hur kan jag behandla textilier?

Beroende på tygets tjocklek och absorberingsförmåga, bör man se till att fibrerna blir helt täckta. Det är lämpligt att göra ett snabbt test på tjockare tyger för att se till att beläggningen verkligen täcker hela fibrerna.

Kan jag också stryka behandlade textilier?

Ja det kan du. Behandlingens effekt påskyndas av värmen (80 – 150 ° C) när man t ex stryker (utan ånga), eller kör i torktumlare.

Fungerar behandlingen också på mjukt läder?

Ja, det gör den. Men man måste se till att ytan som skall behandlas är absolut ren och fettfri. Man kan här lämpligen använda en svamp för att stryka på medlet.

Måste vattenbaserade produkter skyddas från frost?

Ja, det måste de. De produkter som är vattenbaserade måste skyddas från frost och således förvaras i frostfritt utrymme.

Är ytor som behandlats frost- och värmetåliga?

Om man gjort ytbehandlingen rätt påverkas Nanoflairbeläggningen ej av temperaturväxlingar och är frostbeständig.

Bör större ytor lämpligen behandlas för hand eller med sprutpistol?

När det gäller slutresultatets kvalitet, spelar det egentligen igen roll om medlet borstas, sprayas, gnids eller droppas på. Spray -varianten används ofta i privata hushåll. Sedan måste man dock efterpolera icke sugande material (keramik, kakel osv.) med en mikrofiberduk för att få ett jämntjockt lager.

Beläggningen har skadats. Vad ska jag göra?

Det är mycket enkelt och snabbt att reparera eventuell skadad Nanoflairbeläggning – lägg bara på ett nytt lager.

Kan jag också tvätta behandlade textilier?

Ja det kan du, men bara i högst 60°C. En tvätt i 30°C är ofta helt tillräcklig för att få hygieniskt rent. Eftersom beläggningen hindrar fibrerna från att dra åt sig så mycket smuts behövs bara lite tvättmedel. Emellertid tål inte behandlingen hur många tvättar som helst utan när effekten börjar avta behandlar man på nytt.

Kan till exempel föremål som lerkrukor och taktegel av lera göras frostsäkra?

I motsats till målade ytor eller keramiska material, förblir nanobelagda ytor vattenavvisande och fuktgenomsläppliga. Frostskador som uppstår genom vattentryck kan dock ej förhindras genom diffusion. Föremålen kan dock skyddas mot frost genom att man täcker dem på alla sidor med Nanoflair terrakotta.

Den vattenavstötande effekten på min jacka avtar. Vad gör jag åt det?

Efter ett antal tvättar kan den vattenavstötande effekten på plagget avta. Man bör då behandla plagget på nytt. En möjlighet till detta kan också tvättmedelsrester vara, så att tensiderna i dem förhindrar den vattenavstötande effekten. Detta kan då avhjälpas genom att man tvättar på nytt i rent vatten och låter torka.

Hur ytbehandlar jag en kaklad vägg med breda fogar?

Först måste fogarna behandlas med Nanoflair Trä & Sten innan själva kaklet behandlas med Nanoflair Glas & Keramik. Gnugga kakelplattorna direkt efteråt med en mikrofiberduk för att undvika eventuella fläckar i fogarna.

Är Nanoflairprodukter hälsofarliga?

Inga hälsovådliga effekter uppstår vid rätt hantering av Nanoflairs produkter. Man bör som alltid ändå beakta säkerhetssymboler och noga läsa och följa instruktioner som finns på etiketterna.

Vad är orsaken till att effekten på vindrutan avtar efter ett par veckor?

Från luftföroreningar bildar minimala partiklar på vindrutan. Använd ett hushållspapper eller en trasa fuktad med vatten och lite hushållssprit och tvätta rent. Gnid sedan torrt med ren trasa och polera. Då kommer effekten tillbaka.

Kan jag också behandla plast med er Glas & Keramikprodukt?

Nej. Till det använder du Nanoflair Plast – en särskild produkt för duschskärmar, solskyddet i bilen, visir mm.

Varför smetar vindrutetorkarna och lämnar en hinna på vindrutan?

Det kan ha flera orsaker; – Torkarbladen kan vara för gamla och bör bytas ut – man har kört genom biltvätten och fått bilvax på rutan, – eller att det ligger kvar tvättmedelsrester (tensider). Detta måste bort. Torka ren rutan med en köksduk eller hushållstrasa fuktad med vatten och hushållssprit. Rengör även torkarbladen. Gnugga sedan torrt och polera, och effekten kommer tillbaka.

Har du fler frågor var vänlig kontakta RKM Gruppen AB på info@rkmgruppen.se
alt 08 – 766 61 26